Belastingtips

Geen biljet? Misschien wel een teruggave!

Als u geen aangiftebiljet ontvangt van de Belastingdienst, maar u denkt wel recht te hebben op een teruggave, kunt u zelf een aangifte indienen. U kunt dat zelfs tot vijf jaar na afloop van het betreffende belastingjaar doen.

Vóór 31 december 2019 kunt u dus nog aangifte doen voor belastingjaar 2014. Ná 31 december 2019 kan dat voor het jaar 2015. Maar natuurlijk voor de jaren daarna.
Er geldt wel een grens: alleen als de teruggave €45,- of meer is (per jaar), ontvangt u de teruggave.

Wanneer komt u in aanmerking voor teruggave? Bijvoorbeeld als u niet het gehele jaar inkomsten heeft ontvangen. Dan kan zijn als u in 2019 de AOW-leeftijd heeft bereikt en AOW plus aanvullend pensioen hebt ontvangen, terwijl u daarvóór geen inkomsten heeft ontvangen. Een ander voorbeeld heeft te maken met de heffingskorting. Dat is de korting op de te betalen belasting en premie volksverzekeringen. Het kan gebeuren dat u aanspraak maakt op een hogere heffingskorting dan waarbij met de inhouding op uw inkomsten rekening is gehouden.

Maar ook sommige aftrekposten kunnen leiden tot belastingteruggave. Dat is bijvoorbeeld het geval bij giften of bij hoge niet-vergoede zorgkosten. Kijkt u hiervoor op: geeft u aan goede doelen/heeft u zorgkosten.

Is dit niet het juiste antwoord?

Of wilt u liever persoonlijk advies?
Bel de Raad & Daad Advieslijn!
(0348) 46 66 88
raadendaad@anbo.nl