Kleine pensioenen

De regels over kleine pensioenen zijn veranderd. Wat betekent dat voor mij?

Per 1 januari 2019 zijn de regels voor kleine en heel kleine pensioenen veranderd.

Omdat steeds meer mensen vaker van baan wisselen, werken zij korter bij een bepaalde werkgever. Je bouwt bij verschillende werkgevers pensioen op, maar in de meeste gevallen zijn die werkgevers ook bij verschillende pensioenuitvoerders aangesloten. Het resultaat is dat je bij die uitvoerders/pensioenfondsen ook maar een klein pensioen opbouwt.

Pensioenuitvoerders kochten vóór 2019 vaak kleine pensioenen af, omdat de administratiekosten voor deze pensioenen in verhouding erg hoog zijn. Bij de afkoop van een klein pensioen krijgt u uw pensioen in één bedrag uitgekeerd Dat kan bij uw pensionering zijn, maar vaak ook al eerder.

Dat afgekochte pensioen krijgt u dan later, met uw pensionering, niet meer.

De veranderingen per 1 januari 2019 zijn:

Kleine pensioenen

Dit zijn pensioenen met een waarde tussen €2,- en €484,09 bruto per jaar.

Pensioenuitvoerders mogen deze kleine pensioenen niet afkopen. Dit betekent dat zij kleine pensioenbedragen niet mogen uitbetalen aan iemand die nog niet met pensioen is.

Daarnaast kunnen pensioenuitvoerders kleine pensioenen wel samenvoegen. En onderbrengen bij de pensioenuitvoerder, waar iemand op dat moment zijn pensioen opbouwt. Zij kunnen het ook laten staan als klein pensioen.

Heel kleine pensioenen

Dit zijn pensioenen van maximaal €2,- bruto per jaar.

Deze pensioenen zijn per 1 januari 2019 vervallen. Uw pensioenuitvoerder heeft u daarover vóór 1 januari 2019 geïnformeerd.

Op mijnpensioenoverzicht.nl kunt u zien of u ergens een heel klein pensioen heeft opgebouwd. Is dat zo? En bent u niet door de pensioenuitvoerder geïnformeerd? Neem dan alsnog contact met hen op.

Is dit niet het juiste antwoord?

Of wilt u liever persoonlijk advies?
Bel de Raad & Daad Advieslijn!
(0348) 46 66 88
raadendaad@anbo.nl